Wat is een goede backup strategie voor mijn foto´s?

23 apr 2014 | Fotografie | 0 Reacties

In mijn slogan op de homepage valt af te leiden dat het bewaren van de herinneringen erg belangrijk voor mij is. Als je computer de geest geeft, of er crasht een schijf, loop je het risico om al je kostbare data ineens te verliezen. Geloof mij…..dat verliezen kan heel snel gaan. Bij een crash van je schijf, ben je van het ene op het andere moment al je kostbaarheden kwijt en vaak zijn deze ook niet meer terug te halen. Te vaak verdwijnt er op deze manier vele jaren van vastgelegde momenten (foto´s en video´s) en documenten. Hoe kan ik dit voorkomen en wat is dan een goede backup strategie?

De 3-2-1 regel

Voor het veiligstellen van bestanden geldt al sinds jaar en dag de 3-2-1 regel. Deze houdt in:

Je moet 3 kopieën hebben van bestanden die belangrijk voor je zijn. Deze sla je op op 2 verschillende media, waarvan je er 1 buiten de deur bewaart.

Makkelijke regel toch?

Dat blijkt vaak wel tegen te vallen, want ga nu voor jezelf eens na of je voldoet aan deze regel? 2 Verschillende media wil nog wel lukken, want in mijn omgeving zie ik mensen vaak een kopie maken van hun belangrijke data op bijvoorbeeld één externe USB schijf. Maar soms lukt dat ook helemaal niet als je geen kopieën of backups maakt en vertrouwt op die ene locatie.

Laat staan de regel voor het bewaren van één exemplaar buiten de deur. Heb jij iets buiten de deur liggen? Maak jij kopieën van je hard disks? Laten we hopen dat er niets gebeurt met je huis, maar wil jij het risico lopen om al je documenten, foto’s en video’s ook nog eens te verliezen na het rampzalig afbranden van je huis?

CrashPlanEr is hoop. Op internet zijn er talloze software oplossingen te vinden die je helpen om de 3-2-1 regel gemakkelijk te hanteren. Ik gebruik zelf al enige tijd de oplossing van Crashplan op al mijn locaties waar bestanden opgeslagen staan. Zowel een PC, laptop als een NAS. Zorg ervoor dat je dit samen doet met een familielid of een vriend en je bent verzekerd van een backup locatie buiten de deur. Enkele voordelen van deze software (nee, ik heb geen aandelen):

  • Automatische backups op de achtergrond;
  • Alleen de veranderde bestanden worden gebackupped; dit spaart zeker bij backups buiten de deur aanzienlijke bandbreedte;
  • Gemakkelijke meerdere locaties te kiezen als je vrienden hebt op Crashplan;

Conclusie: denk na over je kostbare bestanden en maak gebruik van de vele verschillende software pakketten die je vrij eenvoudig kunnen behoeden voor een ramp. Lees hier het vervolg op het artikel, met daarin uitgelegd hoe je eenvoudig een backup kunt maken naar vrienden.

En? Welke oplossing gebruik jij? Ik ben benieuwd wat men zoal als strategie of oplossing kiest.

Foto Timemachine van Brian J. Matis

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts