To Photoshop, or not to Photoshop…

19 apr 2015 | Fotografie | 8 reacties

That’s the question…In mijn zoektocht binnen de wondere wereld van de fotografie ben ik natuurlijk heel snel tegen Lightroom en Photoshop aangelopen. Tot heden heb ik Photoshop nog niet actief gebruikt en heb alle bewerkingen in Lightroom uitgevoerd. Afgelopen week kreeg ik een paar tips die me anders hebben doen denken. In dit artikel het voorbeeld.

Photoshop en Lightroom

Vanaf het begin van mijn actievere fotografie periode maak ik gebruik van Lightroom. Toen ik in december 2012 een nieuwe camera heb gekocht en begonnen ben met fotograferen in RAW, ben ik overgestapt van Picasa naar Lightroom. Vooral het catalogus systeem en de gemakkelijk te gebruiken “sliders” om foto’s te bewerken, spraken mij erg aan. Eigenlijk heb ik nooit willen beginnen met Photoshop, aangezien alle bewerkingen in Lightroom gedaan konden worden. Althans….dat dacht ik. Tot nu!

Wat er gebeurde

De foto bovenaan dit artikel heb ik afgelopen in een Faceboek groep geplaatst voor opbouwende kritiek van mede fotografen. De groep is opgezet door Marco van Dijk, Brian van Daal en Dave Zuuring van LifeOnPixels. Al snel kwamen er opmerkingen van de onderbelichtte gebouwen, maar verder dan opmerkingen kwam het niet. Totdat Aline van Weert mijn foto extra heeft bewerkt in Photoshop en ook nog eens zo aardig was om een PDF toe te sturen hoe ze die bewerkingen heeft uitgevoerd. Ik kon thuis achter de Mac exact dezelfde bewerking uitvoeren en op die manier een eerste kennismaking hebben met Photoshop. Het resultaat was verbluffend (al zeg ik zelf).

Het voorbeeld

 

Ik ben om!

Photoshop hoort er vanaf nu volledig bij. Ik moet nog wel even op zoek naar een goede training. Heeft iemand goede ideeën, hints of verdere tips?

Aline, nogmaals bedankt voor dat extra zetje!

8 Reacties

8 Reacties

 1. Aline

  🙂 Heel erg leuk artikel. Ennuh….. graag gedaan.
  Je kunt foto’s net even wat extra’s geven, heel veel kan in Lightroom. Photoshop heeft net even dat extra, je kunt via kleine selecties, lagen en maskers je foto bewerken.
  Er zijn veel tutorials over het gebruik van PS op internet te vinden. Cursussen zijn er vast ook wel, ik zou die vraag even bij Life on Pixels neerleggen, daar is vast wel iemand die daar ervaring mee heeft.

  Antwoord
 2. Sjirk Dijkstra

  FOTOSJOPPEN!

  Zoals zovelen ben ik al geruime tijd bezig Photoshop en alle handelingen en bewerkingen die daaraan vooraf gaan eigen te maken.
  Het begon voor mij toen er camera’s kwamen die in RAW konden fotograferen. Vanaf dat moment kwamen we niet meer weg met een beetje ‘frutselen’ in een of ander fotobewerkingsprogramma en moesten we iets bedenken om van opname naar presentatie te gaan. Workflow noemen we dat geloof ik tegenwoordig!
  Aanvankelijk had ik hier helemaal niks mee. Al dat gedoe met al die foto’s die we in het begin van het digitale geweld produceerde. Ik moest er niet aan denken dat die allemaal door PS moesten. Dus werd er voornamelijk in JPEG gefotografeerd. Beetje bewerken in iPhoto en later in Aperture. (Ja, ik ben een Mac aanhanger)
  Maar ik bemerkte al snel dat die programma’s hiervoor niet waren bedoeld. En dat blijkt nu want Apple is gestopt met beiden en op dit moment wordt er (hopelijk) hard gewerkt aan een opvolger. Ook Lightroom een tijd mee gewerkt toen Adobe stelde dit programma destijds gratis ter beschikking aan de liefhebbers. Toen zij voldoende input hadden gekregen van de gebruikers, is het programma in de markt gezet. En ik denk nog steeds naar tevredenheid. Maar nog steeds zijn het geen echte fotoberkingsprogramma’s zoals PS

  Genoeg ‘historie’ Hoe zit het bij mij van kop tot staart in de workflow.

  Was ik aanvankelijk een trouwe gebruiken van Aperture, begint de route nu bij Adobe Bridge. Dat is mijn grote diabak waar alles netjes is gerangschikt.
  Vanuit Bridge gaat het traject verder met Camera Raw. Hier vinden voor mij de belangrijkste aanpassingen van het RAW bestand plaats. Als de afbeelding naar tevredenheid is wordt deze opgeslagen (formaat naar keuze) en wordt daarna in PS geïmporteerd. Hier kan ik mij dan nog uitleven in alle mogelijkheden die PS in huis heeft.
  Dat daar de mogelijkheden legio zijn is een open deur.

  Waar ik de nodige tijd in heb gestoken is het werken met lagen. Een fascinerend onderdeel van PS
  Wat zijn mijn hulpmiddelen hierbij?
  a. Handboek Workflow in de fotografie van Frans Barten
  b. het Photoshop CS6 bioek van Scot kelby
  c. Het Photoshop lagenboek van Johan W Elzenga
  Dit zijn de grote lijnen die ik volg en bemerk dat ik niet altijd toekom aan uitgebreide bewerkingen in PS of het moet al zijn dat ik iets speciaals wil doen met een afbeelding.
  Allemaal hele mooie technieken, maar probeer vooral veel plezier te beleven naar het kijken om je heen en het maken van mooie en interessante foto’s. Hoe was het ook alweer? ‘Een dag niet gefotografeerd…………………..’.

  Pfffff! wat een lang verhaal!!!!

  ‘ Geschoten’ door
  Sjirk Dijkstra

  Antwoord
  • Richard Dijkstra

   Een klein kijkje in de keuken van een ervaren fotograaf. Leuk!
   Het is grappig om te lezen dat je een heel andere workflow hebt om de foto’s in verschillende software pakketten te bewerken. Zo zie je maar: de weg ernaartoe is niet altijd relevant, het gaat om het plezier en het resultaat. Waar kunnen we een aantal foto’s van je bewonderen?

   Antwoord
 3. Remko KAMER

  Hi Richard,
  Alles goed met je? Leuke site en fantastische hobby. Ik heb persoonlijk een hoop (bij)geleerd door de tientallen tutorials van serge ramelli op youtube voor lightroom en photoshop. Hij heeft voor iedere stijl wel wat en in het bijzonder zwart/wit en HDR fotobewerking. Voorbeeldje hier http://youtu.be/EATSiMmrTiU.
  Have fun!
  Remko KAMER

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts