Silver Efex Pro2 geeft het ouderwetse zwart-wit gevoel terug in de foto

31 mei 2015 | Fotografie | 0 Reacties

Zwart-wit fotografie en al haar facetten

Zwart-wit fotografie is een gebied in de fotografie welke ik nog niet ontdekt heb. Natuurlijk maak ik ook wel eens een zwart-wit foto in mijn nabewerking, maar vaak komt er dan een “vlakke” foto tevoorschijn die minder is dan zijn kleurenbeeld. Hoe kan dat toch en hoe maak je dan wel een mooie zwart-wit foto? Ik heb een testje gedaan met Silver Efex pro2 van Google.

Nik Collection websiteZwart-wit versus kleurenbeeld

Ik ben geïnteresseerd geraakt in de zwart-wit fotografie toen ik het boek van Frans Barten – Digitale Zwartwit Fotografie heb gekregen. Direct al op de eerste bladzijden staat helder beschreven dat zwart-wit fotografie niet zomaar een vorm van fotografie is, maar een bijzondere tak van sport. Tot de jaren 2004/2005 was het bijna onmogelijk om een goede zwart-wit afdruk te laten maken, zeker als je als barietdrukker de hoge kwaliteit uit de natte doka’s gewend was. Maar na die jaren is de kwaliteit omhoog gegaan en zijn we inmiddels de kwaliteit van de oude afdrukken geëvenaard, zoniet voorbij gegaan.

Bij min zwart-wit omzettingen in Lightroom ben ik vaak niet tevreden met het resultaat. Soms een groene zweem, soms te scherp, maar vooral niet écht zwart en niet écht wit. Dan toch maar eens een ander stuk software proberen.

De Nik suite van Google staat al lang op mijn Mac, maar ik heb het nog niet veel gebruikt. Op de site van Google valt te lezen dat er een flink aantal mooie plugins voorhanden zijn om je foto’s te editten, waaronder Silver Efex Pro2.

Enkele vakantiefoto’s omgezet met Silver Efex Pro2

Ik heb de meest recente vakantie foto’s omgezet naar zwart-wit. Hiervoor heb ik in Silver Efex een custom profiel aangemaakt met een aantal standaard bewerkingen. Vaak een rood-filter, wat extra korrel door het toevoegen van een papierprofiel: Kodak BW 400CN pro. Het contrast in de wit- en de zwart tinten is flink verhoogd en daarmee krijg je onderstaand resultaat.

(klik voor een groter exemplaar)

 

Ik ben van plan om me verder te verdiepen in deze vorm van fotografie. Wellicht zal ik er later nog een project aan wagen om mezelf te dwingen om hier actief mee bezig te zijn. Kijk ook eens bij mijn andere projecten HDR en Straatfotografie.

Oude zwart-wit straatfoto’s

Op flickr staan al mijn oude zwart-wit foto’s, welke ik met een normale Lightroom omzetting heb gemaakt. Hieronder heb ik er een aantal ze opgenomen.

(klik voor een groter exemplaar)

 

Goede tips?

heb je voor mij goede tips, leesvoer of websites waar ik eens moet lezen: laat het me weten door een bericht hieronder achter te laten! Ik ga ondertussen door met het omzetten van kleuren naar zwart-wit 🙂

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts