HDR Fotografie

(H)igh (D)ynamic (R)ange foto’s fascineren en geven een extra “wow” effect aan de foto. Soms zijn HDR foto’s teveel bewerkt in Photoshop. Dit is mijn zoektocht naar de techniek en de juiste balans in het bewerken van de foto’s.

Wat is HDR fotografie?

HDR staat voor High Dynamic Range. Eigenlijk is de officiele naam: HDRI (High Dynamic Range Imaging). De naam verklapt al een hoop: het gaat om een hoog dynamisch bereik in een foto. Hoe kun je dat bereiken? Nou dat is simpel: je voegt verschillende belichtingen van hetzelfde object samen tot 1 foto en het resultaat bevat veel meer (pixel) informatie dan een normale foto. Je zou zeggen dat een HDR foto van 3 belichtingen ook 3x zoveel informatie bevat. Helaas is dat niet zo…

Mijn zoektocht

Dit is één van de eerste onderwerpen waarin ik me verdiep. Vanaf het moment dat mijn fotografie serieuzere vormen begon te krijgen, ben ik geïnteresseerd geraak in HDR fotografie. Ik ben op zoek naar de techniek achter HDR, de balans in de HDR bewerking en het verschil tussen 8,16 en 32 bit bewerking. Hieronder enkele van mijn laatste HDR foto’s en de artikelen uit mijn blog over het onderwerp. Heb je veel kennis van HDR? Schrijf dan mee aan een alles omvattend artikel over dit onderwerp!

Foto’s uit de categorie: HDR fotografie

(Klik voor een groter exemplaar)

Artikelen uit de categorie: HDR fotografie

Dit is waarom mijn blog een andere wending krijgt

Dit is waarom mijn blog een andere wending krijgt

Ik ben 6 jaar online, 4 jaar actief en heb al heel veel geschreven, maar gooi het blog nu over een andere boeg. Lees hier over mijn nieuwe plan en hoe het er allemaal uit gaat zien. Het begint met de historie en eindigt met mijn focusprobleem.

Schrijf mee

Op vele websites vind je fragmenten van de theorie die de HDR techniek uitlegt. Maar zelden kom je een uitgebreid artikel tegen waar je wat aan hebt. Dat heeft mij doen bewegen om via zgn. co-creatie een alles omvattend artikel te schrijven over HDR. Zie het als een wiki pagina, maar dan via Google Docs.

Ben jij een HDR fotograaf, of heb jij veel verstand van dit genre, of heb je er al veel over geschreven? Schrijf dan mee aan het alles omvattend artikel over de HDR techniek. Zie de vorderingen op het artikel op Google Docs hier.