Normaal gesproken is het in de grote stad ontzettend druk en zie je letterlijk door de mensen de stad niet. Maar als je de moeite neemt om ’s ochtends vroeg je bed uit te gaan en de stad in te duiken, zie je de stad van een heel andere kant. In deze post zie je hoe Den Haag wakker wordt op zondagochtend.

Den Haag wordt wakker

Golden hourInmiddels heb ik het genre van de avondfotografie wel gevonden. Ik heb al een flink aantal opnames gemaakt op of rond het blauwe uurtje aan het einde van de dag. Rotterdam is ’s avonds altijd mooi en wordt dus ook vaak gefotografeerd. Mocht je de foto’s nog niet gezien hebben, kijk dan even in deze post naar mijn foto’s.

Met het statief op de rug ben ik vroeg de Hofstad in getrokken. Zonsopkomst was gepland om 08:50 uur en aangezien je een uur tevoren aan de horizon al een schemering op ziet komen, is het handig om ook een uur tevoren in de stad te zijn. Ik ben begonnen met wat foto’s rond de hofvijver.

HDR opnames

Als je rondloopt merk je al snel dat het heel rap lichter wordt in de stad. Je moet dan ook snel een flink aantal plekken opzoeken en de foto’s maken, want voordat je het weet is het al te laat om mooie ochtend foto’s te schieten. Hieronder een paar HDR shots.

 

Alle foto’s die ik wil delen bewerk ik eerst op de PC. Ik ben geen “Photoshopper”, sterker nog ik gebruik Photoshop bijna niet. De foto’s zijn bewerkt in Adobe Lightroom. Zie hieronder een voorbeeld van een foto voor en na de bewerking. Gebruik de “slider” van links naar rechts om de verschillen te zien.

Het wordt drukker in de stad

Het werd al snel lichter en lichter in de stad. Zo links en rechts zie je de schoonmakers, glazenwassers en vuilnismannen weer aan de slag gaan. Ook komen langzaam de inwoners naar buiten om eerst een kopje koffie te drinken voordat ze verder gaan. Ook de eerste toeristen komen je al fotograferend tegemoet en zijn waarschijnlijk ook op zoek naar de stad zelf en niet naar het winkelend publiek. Het wordt drukker en drukker: de stad wordt wakker.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn in de camera waar ik mijn foto’s mee maak, dan kun je dit lezen in mijn serie over Micro Four Thirds (MFT) camera’s in mijn blog. Een overzicht van andere MFT fotografen kun je hier vinden.

Ik ben benieuwd naar je feedback. Laat hieronder even een berichtje achter als je opmerkingen of tips hebt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in om een e-mail te ontvangen als ik nieuwe artikelen op de website plaats. Je krijgt dan automatisch 's ochtend een e-mail in je mailbox.

Blijf op de hoogte

Je bent ingeschreven!