Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

26 dec 2015 | Fotografie, Sociale media | 0 Reacties

Enkele weken geleden heb ik in een post al aangekondigd dat ik met een nieuw initiatief bezig ben. Ik schrijf hands-on reviews van systeemcamera’s en de bijbehorende lenzen en doe dit samen met Foka Superstore uit Rotterdam. De website Spiegelloos.nl heb ik gisteren in een nieuw jasje gestoken en zal in deze post kort uitleggen wat er achter de site zit.

Wat Spiegelloos.nl moet overbrengen aan de lezer

Spiegelloos heeft als doel om hands-on tests te doen van alle systeemcamera’s en bijbehorende lenzen en de informatie te delen met de lezers van de site. Nu hoor ik je denken: “dat doen toch al zoveel sites?”. Dat klopt, maar vaak zijn dit beschrijvingen over de bits en de bytes, of zijn het technische tests over hoe de camera of de lens en wordt je met getallen om de oren geslagen waar je vaak niets van begrijpt. De doorgewinterde fotograaf gaat vast wel zijn neus opsteken bij Dxomark.com. De testers daar onderzoeken werkelijk alles van het materiaal en je kunt daar alle technische achtergrond van je camera of lens nalezen.

De tests van spiegelloos doe ik “in het veld” en niet in een studio of lab. En om mijn testresultaten te kunnen delen met de lezers heb ik de site www.spiegelloos.nl in het leven geroepen.

Spiegelloos.nl moet een overzichtelijke site zijn volgens de nieuwe “magazine style”. Dit “Magazine style” houdt in dat de site leest als een tijdschrift met overzichtelijke content, veel features en dat de inhoud gemakkelijk te vinden is zonder door enorme menu’s te hoeven graven. Lange tijd heb ik gezocht naar een geschikt thema voor de website en las enkele weken geleden dat mijn favoriete thema bouwer snel een nieuw thema zou lanceren: Elegant Themes en haar Extra theme.

WordPress en het nieuwe Extra theme

Niet alleen voor spiegelloos.nl, maar ook voor deze site gebruik ik al langer WordPress als Content Management Systeem. Het is bij uitstek geschikt voor sites met een hoog nieuws gehalte en wordt momenteel op ca. 33% van de kleinere websites gebruikt.

featured

Elegant themes heeft op haar website een uitgebreide omschrijving staan van de features van dit mooie thema. Aangezien ik voor mijn eigen website al gebruik maak van een thema van dezelfde maker (Divi) is het voor de hand liggend om in hetzelfde straatje te blijven voor mijn nieuwe website. Vooral de Divi Builder spreekt mij erg aan. Je kunt hier vrij eenvoudig met behulp van bouwblokken (module) een pagina of een post opbouwen. En deze modules kun je volledig naar je hand zetten, want alles wat je maar aan zou willen passen is aanpasbaar…

Zo is de home pagina van Spiegelloos.nl niet meer een gewone pagina, maar een categorie van posts ingedeeld volgens een categorie layout. Deze categorie layouts kun je aanmaken voor iedere categorie van posts die je gebruikt op je website. Zo heeft bijvoorbeeld de categorie “camera’s” een andere layout dan de homepage.

De website is eenvoudig ingericht om het zo overzichtelijk mogelijk te houden voor de lezer. Voor de reviews zijn er maar 2 menu items: camera’s en lenzen met daaronder een onderverdeling in de merken. Deze onderverdeling heb ik bewust gemaakt, omdat de huidige fotografen toch graag alle informatie bij elkaar willen zijn van hun eigen merk waar ze momenteel mee fotograferen. Zo is er een categorie “Panasonic camera’s” en bijvoorbeeld “Fuji lenzen” opgenomen in de site structuur.

monarch-3up-hero

Vergeet ook niet de andere plugins

Zoals gezegd ligt de focus primair op de content van de site en dus de inhoud van de korte reviews. Maar met alleen content alleen kan een site nooit geliefd worden op internet, daarvoor heb je ook andere kanalen nodig.

Om eenvoudig de posts te kunnen delen op je favoriete sociale kanalen heb ik de plugin Monarch opgenomen van dezelfde maker Elegant Themes. Voor de nieuwsbrief gebruik ik Bloom en heb natuurlijk ook een goede backup ingeregeld met BackWPup.

Feedback? Ja graag!

Spiegelloos is net geboren en heb ik met versie 1.0 online gezet, maar is nog niet af. Eigenlijk is een goede site nooit af en zullen er altijd aanpassingen gedaan moeten worden of nieuwe features toegevoegd worden. Zonder feedback van het lezerspubliek is het ondoenlijk om de juiste aanpassingen te maken….dus…..

Mocht je de site inmiddels hebben bekeken en vind je er wat van? Ik hoor het graag van je in een opmerking hieronder, op de website zelf of op Facebook!

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts