Nieuw in Google+: Collecties

5 mei 2015 | Fotografie | 0 Reacties

Google heeft een nieuwe feature toegevoegd aan het Google+ pakket genaamd collecties. Met collecties kun je verschillende posts bij elkaar rapen en als geheel delen met de buitenwereld. Deze functionaliteit wordt momenteel, zoals we gewend zijn van Google, gefaseerd uitgerold. In dit artikel een eerste indruk.

Collecties versus Communities

De Communities waren al langer beschikbaar op Google+. Communities kun je zien als een thuisbasis voor een groep gelijkgestemden. Deze Communities kun je afschermen of ervoor kiezen om ze openbaar te maken. Ze zijn vooral handig om informatie met elkaar te delen over een onderwerp waar iedereen in geïnteresseerd is. Op het gebied van fotografie kom je zeer veel Communities tegen in Google+. De meest bekende Nederlandse groepen zijn: Google+ Foto community Nederland, Fotografie NL en Straatfotografie Nederland.

Nu is het dus ook mogelijk om een “Collection” aan te maken in Google+. Op de google site staat de volgende omschrijving voor een Collection:

Screen Shot 2015-05-05 at 15.00.28Every collection is a focused set of posts on a particular topic, providing an easy way for you to organize all the things you’re into. Each collection can be shared publicly, privately, or with a custom set of people. Once you create your first collection, your profile will display a new tab where other people can find and follow your collections.

Het grote verschil is dus dat een Collection een verzameling is van je EIGEN posts, terwijl er in een Community door iedereen geplaatst kan worden. Een update die je doet op je Collection komt ook meteen binnen op de Home-feed van de personen die jou volgen.

Mijn eigen Collecties

Om deze nieuwe functionaliteit uit te proberen heb ik meteen 2 Collecties aangemaakt. HDR fotografie en Foto’s van Den Haag. Je kunt, nadat je een Collectie hebt aangemaakt, vrij eenvoudig bestaande posts in Google+ onder een Collectie hangen. Hiervoor moet je het pijltje gebruiken die naast je post staat en vervolgens klikken op “Bericht verplaatsen naar Collectie”.

Aanbevolen collecties

Deze nieuwe feature is nu enkele dagen in gebruik door de Google+ gebruikersgroep en het aantal Collecties is dus ook gestaag aan het stijgen. Als je zelf al gebruik kunt maken van de Collecties, zal Google+ je een melding geven op je pagina. Nadat je je eerste Collectie hebt aangemaakt, krijg je vanzelf een menu item in je hoofdmenu erbij en zullen je Collecties meegenomen worden in de aanbevelingen die aan andere gebruikers getoond worden. Hieronder zie je enkele aanbevolen Collecties op het moment van schrijven van dit artikel. Via de link “aanbevolen” kun je je eigen aanbevelingen zien.

Screen Shot 2015-05-05 at 15.04.16

Ervaring met Google+ of collecties?

Ik worstel als hobby fotograaf al langere tijd met de vraag waar ik mijn materiaal moet delen op internet. Ik heb hierover ook in een eerder artikel geschreven en ben sindsdien nog steeds op zoek naar de juiste balans. Ik vraag me af of Collecties binnen Google+ het product een extra boost kunnen geven en ervoor zorgen dat ik Google+ meer ga gebruiken. Ik vraag het me af…

Zijn er fotografen die actief gebruik maken van Google+ en tips en tricks hebben hiervoor? Laat dan even een bericht achter in de discussie hieronder? Heb je een slimme tip over het gebruik van sociale websites en foto-sites voor fotografen? Let me know!

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts