Je moet ergens beginnen: wat is nou die BLOCKCHAIN?

30 dec 2017 | blockchain | 0 Reacties

Zoals ik in mijn eerste blog over dit onderwerp aangaf ben ik op zoek naar alle ins en outs van de laatste technieken op het gebied van de blockchain. En natuurlijk begin je dan ook bij de blockchain zelf. “Je begint bij het begin” zei mijn moeder altijd.

En wat is nou die blockchain dan?

Voordat ik beschrijf wat ik heb gevonden over die blockchain, moet ik eerst even een kleine zijstap maken en iets vertellen over mijzelf.

Ik moet namelijk bij het begin van deze mooie serie je even waarschuwen: ik ben van huis uit een techneut en zeer geïnteresseerd in allerlei technieken. Daarnaast werk ik ook al jaren in de IT. En dit kan (met nadruk op kan) een combinatie zijn die zorgt voor onbegrip bij jou als lezer. Als ik te technische termen gebruik of vaag taalgebruik hanteer, laat dan een reactie achter! Het is namelijk mijn bedoeling om mijn ontdekkingsreis op een begrijpelijke manier te beschrijven.

Zo…..terug naar de blockchain. Wat is een blockchain en waar is dat ding dan ontstaan?

Eerst even voor de context: blockchain, cryptovaluta en dat soort zaken hebben altijd te maken met IT, computers en internet. Nee! Niet afhaken nu! Dat hoeft namelijk niet te betekenen dat het dan ook meteen ingewikkeld is, want dat hangt natuurlijk af van de manier waarop het wordt omschreven 😉

Een blockchain (even opletten nu) is een continu groeiende lijst van regels die opgenomen zijn in een block. Deze blocks zijn aan elkaar gelinked en beveiligd en kunnen o.a. transactiegegevens bevatten (van welk soort dan ook). Blockchains zijn zo ontworpen dat ze wars zijn van mutatie van de data. Met andere woorden: het is niet mogelijk om regels uit het verleden te muteren. Dit maakt een blockchain een betrouwbaar en toekomstvast mechanisme. Ik snap dat het zo op het eerste gezicht wat moeilijk te bevatten is wat zo’n blockchain nou echt is en wat je ermee kunt doen. Hetzelfde geldt voor mij en daarom ben ik ook deze blockchain reis begonnen.

Een andere uitleg van de blockchain

Een andere uitleg van de blockchain heb ik gevonden op de site: www.watisblockchain.nl

Om eenvoudig uit te leggen wat een blockchain nu is kan deze vorm van databeheer het beste worden vergeleken met een spreadsheet of een excel werkblad. Het universele grootboek van de blockchain is niets anders dan een lijst zoals in een spreadsheet. Een excelsheet die is gedeeld met iedereen ter wereld. Een lijst met gegevens waarbij iedereen die meedoet een exacte kopie van die lijst krijgt en kan zien wat er in staat. Iedereen met de spreadsheet kan vervolgens ook wijzigingen aanbrengen in de database. En wanneer een wijziging in de spreadsheet wordt gemaakt, dan wordt deze aanpassing direct overgenomen op alle andere kopietjes van de lijst. Het resultaat is dat iedereen altijd naar dezelfde lijst met gegevens kijkt. Overal ter wereld, op elk moment.Zo, dit is het begin. Ik heb een heel vaag beeld bij wat een blockchain is, maar kan totaal nog niet inschatten wat je ermee kunt. Ik ben zo nieuwsgierig wat het baanbrekende hieraan is. Ik zie opmerkingen op het internet voorbij komen die veel hoop geven. Zo las ik dat de blockchain technologie net zo groot en baanbrekend is als de uitvinding van het internet zelf. Nou……als dat waar is voorspelt het veel goeds!

Lees mee, doe mee, let me know!

Lees je mee, of ben je al gevorderd in de blockchain wereld? Heb je tips? Of heb je überhaupt een mening over het onderwerp? Ik kan het erg waarderen als je me helpt in deze zoektocht en hieronder een bericht achterlaat.

Foto van NASA via Unsplash

/totdevolgende

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang automatisch mail als er een update is.

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts