Maakt de lens dan echt het verschil? Een onderzoek.

19 feb 2015 | Fotografie | 0 Reacties

Je kent het fenomeen waarschijnlijk wel: je zit weer eens op internet te lezen over de kwaliteit van de verschillende lezen en bent altijd op zoek naar een beter exemplaar. Men zegt dan ook wel: niet de camera of de sensor maakt het verschil, maar de lens! Ik was nieuwsgierig en heb een huis-tuin-en-keuken test uitgevoerd.

De verschillende lenzen

Ik heb in deze kleine test de volgende lenzen gebruikt (klik voor een omschrijving van de lenzen):

14-42mm F3.5-5.6 X Lens: De “standaard” kitlens

12-35mm F2.8 X Lens: De korte “PRO” lens

25mm F1.4: De “Leica” lens.

De huis-tuin-en-keuken opstelling

Om het simpele testje uit te voeren heb ik een klein driepootje voor het onderwerp gezet. Het onderwerp is een simpele pennenbak op mijn bureau waarbij het licht afkomstig is van een bureaulamp. De camera (Panasonic GX1) heb ik op het statief geschroefd en heb iedere keer alleen de lens verwisseld zonder de camera van het statief af te halen. Het lastige van dit testje is om alles op 25mm te fotograferen, aangezien de lenzen niet allemaal dezelfde brandpuntafstand hebben en de Leica lens een 25mm vast is.

De camera staat op handmatige belichting: F6.3 1/8s ISO100 en is gefocussed op de groene pen.

wpid3337-RAD-20150219-1120664.jpg

De resultaten

Hieronder valt te zien dat er wel degelijk een duidelijk verschil zit in de verschillende lenzen. (duh….deze open deur hadden we ook wel verwacht). Hier enkele vergelijkende resultaten van een 100% crop van de groene pen. Het was overigens niet gemakkelijk om de verschillende foto’s hetzelfde uit te lijnen en uit te snijden, maar het gaat om het idee:

wpid3339-RAD-20150219-1090557.jpg

Voor: Standaard, Na: PRO

 

Voor: Standaard, Na: Leica

 

Conclusie

Zoals ik al aangaf is het natuurlijk een open deur onderzoek. Natuurlijk zit er enorm verschil in de verschillende lenzen, daarom worden ze ook met verschillende prijzen verkocht. De ene lens is echt vele malen beter dan de andere lens, maar kent ook een andere toepassing. Zo zul je bij een zoomlens altijd concessies moeten doen in de kwaliteit van de lens, maar daarentegen levert het je wel zoom flexibiliteit op.

Zo kent iedere lens zijn eigen voor- en nadelen. Deze kleine test was bedoeld om nu zelf in “real life” het verschil te kunnen zien; en er is verschil. Vooral in scherpte!

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts