Lightroom presets: handig en fun om te gebruiken

7 apr 2015 | Fotografie | 2 reacties

Adobe Lightroom wordt door (hobby)fotografen veel gebruikt om niet alleen te dienen als catalogus, maar ook als editor voor de foto’s die gemaakt zijn. Sinds kort maak ik actief gebruik van voorkeuren (presets) en kom erachter dat deze wel heel makkelijk en soms ook fun zijn om te gebruiken. In dit artikel een korte beschrijving en een aantal voorbeelden.

Lightroom presets zijn meer dan alleen voorkeuren

Screen Shot 2015-04-07 at 21.28.20Voor de bewerkingen die je vaak uitvoert binnen Lightroom kun je snelle presets maken. Deze presets zijn dus een samenraapsel van instellingen in de knoppen en schuifjes aan de rechterkant van je scherm, waarmee je met één klik alles in een keer kunt instellen. Commerciële partijen hebben hier al lang geleden lucht van gekregen en verkopen deze presets ook bij de vleet.

Ik gebruik de presets (van Gavin Gough) zelf als een soort workflow. Bij het editten van mijn foto’s hanteer ik een bepaalde volgorde om de bewerkingen uit te voeren. In het screenshot hiernaast kun je zien dat ik bijvoorbeeld bij 10 en 12 de belichting instel voor de foto en bij 50 de tone curve. Zo loop ik de gehele workflow door om een foto helemaal naar mijn hand te zetten. De ervaring leert dat het heel veel tijd scheelt door deze presets aan te maken van handelingen die je veel vaker uitvoert. Het wordt daardoor ook leuker en gemakkelijker om een grote hoeveelheid foto’s door de “processing” heen te halen. De oplettende lezer ziet ook een container met “treys-lightroom-presets-free-starter-pack” onderaan staan. Dit zijn presets welke ik van het net heb geplukt en hieronder enkele voorbeelden van laat zien.

Enkele voorbeelden

Sinds kort ben ik ook een het experimenteren met presets die je online kunt kopen. Als voorbeeld heb ik de gratis presets van Trey Ratcliff gedownload en geïnstalleerd en ben aan het experimenteren geslagen. Hieronder zie je bij “VOOR” de originele foto en bij “NA” de preset “Sunday Alone Time” van Trey Ratcliff.

 

 

Met één klik krijg je ineens bijzondere resultaten voor je neus. Maak jij ook gebruik van presets, hetzij commercieel of je eigen presets, laat het me dan even weten door ene bericht hieronder achter te laten. Ik ben altijd op zoek naar mooie presets om te gebruiken bij het editten van mijn foto’s en mijn leven als foto editor daardoor makkelijker te maken 😉

2 Reacties

2 Reacties

    • Richard Dijkstra

      Ook een handig artikel Thijs, dank je! Zo’n import preset is inderdaad erg handig en scheelt weer een aantal handelingen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts