Kinderdijk kan ook van de fotolijst geschrapt worden

5 aug 2015 | Fotografie | 4 reacties

Ik houd eigenlijk niet een lijst met locaties bij die ik ooit nog eens wil bezoeken om foto’s te maken, maar Kinderdijk heeft altijd wel in mijn achterhoofd gezeten. Op een doordeweekse donderdag toch maar eens langs gereden om de welbekende molens op de kiek te zetten.

Kinderdijk en haar historie

Wikipedia geeft weer een hele mooie samenvatting van Kinderdijk:

Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland, gelegen in de Alblasserwaard. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Molenwaard. Kinderdijk bevindt zich op de plaats waar de Noord en de Lek samenkomen. De plaats is voornamelijk bekend om de Kinderdijkse molens. De voornaamste bedrijvigheid bestaat uit scheepsbouw.

Kinderdijk werd door twee besturen tegen het water beschermd, de Overwaard (aan de oostkant van de Middelkade) en de Nederwaard (aan de westkant van de Middelkade). De Nederwaard bouwde in 1738 acht molens, stenen grondzeilers. De tweede molen is toegankelijk voor het publiek. De Overwaard bouwde in 1740 ook acht molens, dit waren achtkante grondzeilers. Kinderdijk was de eerste Nederlandse plaats met een elektriciteitsvoorziening, in 1886.

Zelf ook avondfoto’s maken

Op een doordeweekse donderdagavond ben ik ook in de auto gestapt naar Kinderdijk. Ik heb eerst een kort bericht op Facebook geplaatst om te checken of er nog andere fotografen van plan waren om foto’s te maken. Half negen ’s avonds een kopje koffie in het lokale grand café en daarna al wandelend het gebied in.

Al snel kwam ik 5 andere fotografen tegen die al druk waren om de ondergaande zon en bijna volle maan te fotograferen. Gezamenlijk weet je altijd wel de mooie plekjes te vinden en er is ook altijd wel ruimte voor een praatje. Ik vind het meestal wel gezellig om met anderen te fotograferen, want van elkaar kun je veel leren. Natuurlijk zijn er altijd personen bij die per definitie een betere camera hebben en daardoor ook betere foto’s maken en je dat ook graag willen laten weten. Ik zet altijd mijn meest geïnteresseerde gezicht op bij dit soort verhalen 😉

Screen Shot 2015-08-05 at 15.12.35

Anyway……ik heb er 2 uur rond gelopen en zo’n 80 foto’s gemaakt. Meeste opnames bestonden uit brackets van 5 shots, om ze later thuis om te zetten naar een HDR Pro afbeelding in Photoshop. Het llicht ter plekke was niet helemaal top, met als gevolg dat er wat “vlakke” foto’s uit de bewerking kwamen. Hieronder beste exemplaren van de avond.

RAD-20150730-1140741-Edit

 

Andere fotografen in Kinderijk

Uiteraard is Kinderdijk een veel bezochte plek, niet alleen voor toeristen, maar ook voor sporters, wandelaars en fotografen. Hieronder heb ik een kleine greep opgenomen van foto’s die op Flickr staan en die voldoen aan de zoekterm “Kinderdijk blauw uur”. Het is altijd leuk om te kijken hoe andere fotografen een bepaalde plek op de gevoelige plaat vastleggen.

 

 

4 Reacties

4 Reacties

 1. Sj Dijkstra

  Voor elke foto ooit gemaakt aan de Kinderdijk 1 eurocent en ik ben tevreden. Maar leuk om te zien dat er geen foto gelijk is. Het licht is hier vooral de sfeermaker
  De foto met 5 molens op rij mooi gezien. Fraai van licht en een mooie kijkrichting van linksonder naar rechts.
  Hou ik van. Geeft een rustig beeld. Zou zonde zijn als hij op de computer blijft staan Verdiend het om een poosje op te hangen en er van genieten. Geeft misschien inspiratie om onder andere omstandigheden nog eens terug te gaan.
  Is me te ver weg, maar lijkt me leuk om met het vallen van de avond(of het krieken van de dag) eens rond te struinen.
  Succes!

  Sjirk Dijkstra

  Antwoord
  • Richard Dijkstra

   Dank voor je bericht!
   Het is inderdaad altijd een drukke bedoening aan de Kinderdijk. Het is toch vreemd dat je zelf altijd de foto gemaakt wil hebben en er is blijkbaar toch een drang om de bekende kiekjes in de collectie te hebben. Het wordt wel weer eens tijd dat we er samen op uit trekken!

   Antwoord
 2. Sj Dijkstra

  P.S.
  Ik zou hem dan ook niet van de fotolijst schrappen!!!!!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Manarola: geen unieke fotolocatie, wel een mooie foto erbij in de collectie! | Richard Dijkstra - […] ik toch in Italië was, moest Manarola ook van de foto bucket list geschrapt worden. Het plan was om op…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts