Fotoserie: Eenzaamheid in de sociale media

10 jan 2015 | Fotografie, Sociale media | 4 reacties

Het is een alom bekend straatbeeld geworden: mensen lopen met hun smartphone in de hand, druk twitterend, facebookend, of nog snel even een foto uploaden naar Instagram. Je kijkt niet waar je loopt en bent je helemaal niet bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Je lijkt wel eenzaam te worden, met alleen een telefoon in de hand. In deze fotoserie een aantal beelden van “eenzaamheid in de sociale media”.

Gebruik van sociale media neemt af

De website Marketingfacts publiceert een paar keer per jaar een overzicht van het gebruik van sociale media. Een uitgebreid artikel met zowel nederlandse- als internationale cijfers bij de belangrijke platformen.

Hier staan een aantal opmerkelijk feiten benoemd over het gebruik van sociale media:

 • In Nederland zijn er 9,2 miljoen geregistreerde Facebook gebruikers. De laatste maanden van het jaar lijkt het erop dat het aantal gebruikers afneemt.
 • In Nederland zijn 5 miljoen Twitter accounts actief. De website van Twitter wordt maandelijks door 2,6 miljoen mensen actief bezocht. Dat is een daling van 30% ten opzichte van vorig jaar.
 • Het gebruik van Linkedin heeft zich dit jaar gestabiliseerd.
 • In oktober 2014 hebben 2,3 miljoen mensen Google+ bezocht.
 • Instagram is groter dan Twitter met haar 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dagelijks worden er 70 miljoen (!) foto’s geplaatst.
 • Whatsapp is bij 8,73 miljoen Nederlanders geïnstalleerd op de smartphone. Dat is een miljoen meer dan in 2013.
 • Vrouwen pinnen gemiddeld 158 pins per jaar op Pinterest.

Fotoserie: Eenzaamheid in de sociale media

Het veelvuldig gebruik van sociale media, wat ik hierboven beschrijf, vindt natuurlijk niet alleen plaats op de bank of aan de keukentafel. Mocht je aan deze getallen willen komen, dan moet je in de spaarzame tijd die je dagelijks hebt actief gebruik maken van de verschillende media. Vooral op straat is dat goed te zien, met als gevolg dat mensen vaak alleen nog maar bezig zijn met hun smartphone.

Fotoserie: “Eenzaamheid in de sociale media”

Wat mis je nou?

Velen vinden het zonde van de tijd en maken dan ook geen gebruik van sociale media. Wat mis je dan? Daar ben ik nou ook erg nieuwsgierig naar….

4 Reacties

4 Reacties

 1. Arnold van de Worp

  Goed verhaal. De foto’s zeggen ook genoeg hoe ieder bezig is met zijn smartphone.

  Antwoord
  • Richard Dijkstra

   Inderdaad Arnold. Als je er op gaat letten in de stad dan valt het wel goed op. Ik denk dat ik op een later moment de serie nog ga uitbreiden, want het is te makkelijk om hier een serie van te maken 😉

   Antwoord
   • Arnold van de Worp

    Zo geconcentreerd met de smartphone dat je zelf onopgemerkt een foto maakt en verder gaat naar het volgende slachtoffer. 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts