Deel 2: Flickr, Instagram, 500px, Picasa, Pinterest….wat moet ik ermee?

28 mrt 2014 | Sociale media | 4 reacties

Dit is artikel 2 van 4 uit de serie Sociale media: wat moet ik ermee?

Vandaag deel 2 uit de serie social media: “Fotosites, wat moet ik ermee?” Flickr, Instagram, 500px, photobucket zijn er maar een paar hiervan. In mijn eerste blog in deze serie heb ik aangegeven een onderzoekje te doen naar het nut en de noodzaak van het gebruik van social media. Ik heb onder andere een aantal categorieën benoemd waar de social media sites in ingedeeld kunnen worden in categorieen, zoals: “fotosites, Microblogs, Weblogs”, etc. Als je nog niet het eerste deel uit de serie hebt gelezen, raad ik je aan dat nu eerst even te doen.

De sites

Ik heb als hobby fotograaf inmiddels een flink aantal plaatjes geschoten, die je natuurlijk met de grote boze buitenwereld wil delen. Voordat je dat gaat doen, moet je eigenlijk tevoren bepalen met welk doel je de foto’s wilt publiceren. Want er is niets zo vervelend dan overspoeld te worden met kiekjes van de kinderen, terwijl je er helemaal niet op zit te wachten. Zo kent iedere site zijn eigen belangengroep en gebruikersgroep en op basis waarvan de functionaliteit van de site wordt doorontwikkeld. Iedere site kent zijn eigen doelgroep.

Welke sites zijn er dan en voor welke doelgroep zijn ze in het leven geroepen?

Flickr

Flickr

Profiel op Flickr site

Flickr is een van de meest populaire websites waar je je foto’s kunt delen met de grote boze buitenwereld. In eerste instantie ziet de site er wat ingewikkeld uit, maar na een paar minuten klikken wijst een en ander zichzelf. Flickr is van zichzelf wel een complete site, met alle benodigde functionaliteit aan boord: Sets, albums, collecties, delen en comments. Alles is met een paar muisklikken toegankelijk. Mooie bijkomstigheid is dat je gratis 1TB (!) opslagruimte tot je beschikking hebt voor de opslag van je foto’s en ook kun je er je foto’s kwijt in maximale resolutie.

Picasa

Picasa is geen site, maar software voor op de PC en Mac. Alhoewel, Picasa was van origine wel een online dienst van Lifescape (tot 2002), maar is sinds 2004 in handen van Google. Picasa maakt overigens wel gebruik van de online opslagdienst van Google+ (voorheen picasaweb), maar is primair in het leven geroepen om al je foto’s, die verspreid staan op je lokale hard disk, te organiseren, verbeteren en te delen.

Instagram

Instagram is een gratis app van Facebook (gekocht in april 2012) waarmee je foto’s en video’s kunt delen. Voordat je dit doet kun je de foto’s voorzien van een filter en je kunt de foto’s ook delen op andere social media. Bijzondere van deze app is dat de foto’s voerkant zijn en niet, zoals vaak in het formaat 4:3 of 2:3. Instagram is ook via de website te benaderen, maar daar kun je geen media uploaden.

Pinterest

Pinterest is opgericht in maart 2010 en is een social netwerk site die eigenlijk fungeert als een soort prikbord. Als je bent ingeschreven bij Pinterst kun je over het internet afbeeldingen “pinnen” en op een “moodboard” plaatsen. Hetzelfde kun je uiteraard ook doen met de apps welke leverbaar zijn voor zowel iOS als Android.

Pinterst is niet bedoeld om je foto’s te delen met je vrienden, aangezien het concept is om leuke afbeeldingen van het web te pinnen en vervolgens je moodboards te delen met je vrienden.

Photobucket

Photobucket is voor mij een nieuwe site. Daar waar ik al enige tijd ervaring heb met de andere sites, is dit echt een nieuwtje. Photobucket is in 2003 opgericht als foto- en video-opslagdienst en sinds 2007 is deze site in handen van Fox Interactive Media. Een standaard account geeft je recht op een opslag van 2GB en een datalimiet van 10GB. Wil je meer, dan moet je overstappen op een Plus Subscription. Photobucket wordt veel gebruikt om naar afbeeldingen te linken vanaf andere sites.

500px

500px profiel pagina

500px

“Vijfhonderd pixels” is in 2003 opgericht en kende een enorme bekendheid boost in 2009 toen ze de site rigoreus hebben vernieuwd. De doelsgroep van 500px bestaat voornamelijk hobby- en professioneel fotografen. Op deze site worden veelal de beste werken getoond met als doel opdrachten binnen te halen en inspiratie op te doen.

Bijzondere aan de site is dat iedere foto een “pulse” (hartslag) krijgt. Deze pulse is o.a. gebaseerd op het aantal likes, opmerkingen en het aantal keer dat een afbeelding is bekeken. Ook de gebruiker krijgt een score: Affection-getal en geeft aan hoe populair je bent op de site.

Conclusie

Zoals je leest kent iedere site zijn eigen doelgroep. Het gaat er maar net om wat jij als fotograaf met het delen van je foto’s wilt bereiken. Ben je op zoek naar inspiratie? Kijk dan eens op 500px.com. Wil je eigenlijk alleen je vakantiefoto’s delen met oma? Misschien is het dan verstandig om bij Picasa te blijven.

En ik? Ik houd het voorlopig even bij het delen van mijn foto’s op Google+ en Facebook. OK, een klein uitstapje dan naar Flickr, omdat ik daar mijn project “2day” heb gestald. In het volgende deel uit deze serie komen de Social Networking sites aan bod.

BTW……welke sites gebruik jij allemaal voor je foto’s? Ik ben benieuwd of er nog “handigere” exemplaren te vinden zijn.

 

Navigeer binnen de serie<< Facebook, Google+… al die social media sites: wat moet ik ermee?Deel 3: Microbloggen: Tumblr en Twitter, wat moet ik ermee? >>

4 Reacties

4 Reacties

 1. bietenbrug

  Net op het moment dat ik hiermee bezig ben , kom ik jouw stuk tegen. Ik zal dan eerst deel 1 gaan lezen.

  Antwoord
   • bietenbrug

    Ja, heel handig Richard ! 🙂 Wat minder handig is zoals jij beschrijft dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
    Twitter , heb ik er iets aan?
    Instagram , moet ik dat nou wel of niet doen ?
    Leest iemand mijn blog of niet en maakt dat wat uit ?

    Antwoord
 2. bietenbrug

  Ik gebruik trouwens voor Flickr en sinds kort 500px . 500px omdat dat een enorm groot en actief platform is. Voor opbouwende kritiek of vragen plaats ik wel eens wat op pentaxforum.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts

Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

Enkele weken geleden heb ik in een post al aangekondigd dat ik met een nieuw initiatief bezig was. Ik schrijf hands-on reviews van systeemcamera’s en de bijbehorende lenzen en doe dit samen met Foka Superstore uit Rotterdam. De website Spiegelloos.nl heb ik gisteren in een nieuw jasje gestoken en zal in deze post kort uitleggen wat er achter de site zit.

Lees meer