Dayone App: een sociaal dagboek?

25 aug 2014 | Sociale media | 1 reactie

Een tijd geleden door Apple verkozen tot winnaar van de Mac Apple Desing Awards winnaar in 2014 en Mac App of the Year 2012.

Deze app is primair ontwikkeld om een dagboek (journal) bij te houden en altijd bij je te dragen. De app is ontwikkeld voor zowel iOS als ook voor de Mac en is dus op de Mac, iPhone en de iPad te gebruiken. Uiteraard zit er sinds kort ook een sociaal element in en kun je al je kostbare schrijfwerk delen met Facebook, Twitter, Tumblr en Foursquare. Een prive dagboek schrijven en dan delen met de wereld? Waarom?

Dat is nu precies wat mij triggerde: waarom zou je een dagboek willen bijhouden en vervolgens de inhoud willen delen met de rest van de wereld?

Het bijhouden van een journal (op vakantie?)

Dik een jaar geleden ben ik op internet al tegen deze app aangelopen en heb er vooral tijdens de vakanties veelvuldig gebruik van gemaakt. Wat mij vooral beviel was dat je vrij eenvoudig een foto, GPS informatie, het weer en een stuk tekst in kon voeren. Dit zorgt ervoor dat je later een soort reisverslag hebt en dat je gemakkelijk kunt achterhalen waar je geweest bent en wat je daar precies gedaan hebt. Ik weet niet hoe het met jouw geheugen is, maar ik heb sterk de neiging om dat soort dingen te vergeten.

Tegenwoordig schrijven we heel veel op facebook en kun je ook een export laten maken van het gehele historie. Maar wat we op Facebook schrijven is toch net iets anders als wat we in een persoonlijk Journal zouden schrijven. De insteek is anders: primair delen met je vrienden, of opslaan voor later (prive) gebruik. Ik heb gemerkt dat dit bijhouden van een kort Journal later voor leuke momenten kan zorgen als je terugleest wat je gedaan hebt.

De app DayOne

De app is al op vele websites gereviewed. Kijk eens op de website van iCulture voor een korte review, of Google even. Zoals ik hierboven aangaf vind ik het erg handig om je GPS locatie (of Foursquare locatie), het weer en zelfs je stappenteller automatisch kunt toevoegen aan je bericht. Je hoeft alleen nog een klein tekstje of een reminder in te vullen en je bent klaar. Als je dan ook nog iCloud of Dropbox synchronisatie aan hebt staan, kun je je berichten later ook op je andere devices aanpassen. Ik gebruik hier zelf vaak mijn iPad voor met een extern toetsenbord: dit tikt toch nog steeds het fijnst.

Waarom dan delen met de wereld?

Het antwoord is simpel: je hebt nu op 1 plek al je items staan in je journal en kunt zelf kiezen welke items je wilt delen met je sociale kanalen. Momenteel zit er een optie in voor Facebook, Twitter, Tumblr en Foursquare. Hier kun je een voorbeeld bericht lezen wat uit mijn journal komt. Je kunt nu ook op een centrale plek bijhouden hoeveel likes en opmerkingen je krijgt en dat is toch wel handig…

Hoe gebruik jij Dayone? Of overweeg je om de app te proberen? Laat het me weten…

 

 

 

1 Reacties

1 Reactie

  1. Marion

    Hoe kan ik de link van mijn dagboek, doorsturen naar vrienden. Ik kan namelijk de hele link nergens vinden
    Bedankt

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het is stil, maar het blog bestaat nog! | Richard Dijkstra - […] zijn tegenwoordig immers bijna eindeloos. Of je nu op zoek bent naar een mooie app om je dagboek bij…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts

Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

Nieuwe website voor spiegelloos.nl: magazine style

Enkele weken geleden heb ik in een post al aangekondigd dat ik met een nieuw initiatief bezig was. Ik schrijf hands-on reviews van systeemcamera’s en de bijbehorende lenzen en doe dit samen met Foka Superstore uit Rotterdam. De website Spiegelloos.nl heb ik gisteren in een nieuw jasje gestoken en zal in deze post kort uitleggen wat er achter de site zit.

Lees meer